Topmenu

Hoe was 2018

Wat doet het Onderzoeksfonds?

Het St. Antonius Onderzoeksfonds, dat in 2010 is opgericht, maakt wetenschappelijk onderzoek mogelijk door dit financieel te steunen en te delen. We verbinden onze community van donateurs, bedrijfsvrienden, onderzoekers, patiënten, specialisten, medewerkers en de rest van de (wetenschappelijke) wereld op een aantrekkelijke manier met nieuwe kennis. Persoonlijk, positief en met elkaar!

Op deze manier dragen we bij aan innovaties om patiënten bewezen beter te behandelen. En kunnen we de kwaliteit van leven van steeds meer mensen steeds verder verbeteren. Samen onderzoeken we hoe zorg bewezen beter kan.

Ook dit jaar willen we u weer hartelijk danken voor uw bijdragen. Met elkaar maken we het verschil!

Heeft u vragen over het St. Antonius Onderzoeksfonds, belt u dan met ons op 088-3208815 of op 06-21315244

Bedrijfsvrienden dragen hun steentje bij!

VERMAAT draagt al jaren bij aan het fonds door de verkoop van de bekende dr. Antonius beer in hun winkels. Begin april kregen we een mooie cheque t.w.v. €5791,- uit handen van Maxime Sporkslede en Rianne van Vugt (Horecamanagers van VERMAAT). geweldig te zien hoe deze samenwerking al jaren naar tevredenheid verloopt!

HLB Blömer (Accountants en Adviseurs) draagt er elk jaar voor dat onze jaarrekening wordt gecontroleerd. Zoals u misschien wel weet publiceren wij jaarlijks onze cijfers en geven hier tekst en uitleg over aan onze donateurs. HLB Blomer uit Nieuwegein controleert de jaarrekening voor ons kosteloos en draagt op deze manier direct bij aan het Onderzoeksfonds. Prachtig hoe hun expertise  een bijdrage geeft aan het Onderzoeksfonds!

Jeroen Witteveen van HLB Blömer heeft ook bijgedragen aan onze bedrijfsvrienden film. Op deze manier hopen we niet alleen u verder mee te nemen in ons verhaal, maar ook de bedrijven uit onze omgeving te inspireren en ons te steunen.

Wilt u met uw bedrijf ook bedrijfsvriend van het St. Antonius Onderzoeksfonds worden? Laat het ons weten op 06-21315244 of mailt u ons op onderzoeksfonds@antoniusziekenhuis.nl

2018 in vogelvlucht

Ook in 2018 hebben we ons hard gemaakt om onderzoek en innovatie zichtbaar te maken voor u als donateur. Door het organiseren van een 10-tal lezingen over uiteenlopende onderwerpen hebben we u meegenomen in de laatste ontwikkelingen en toekomstige mogelijkheden van medische vakgebieden. Elk jaar weer zien we een stijging in het aantal aanwezigen, waar we enorm blij mee zijn. We willen de buitenwereld verbinden met de o zo mooie en inspirerende binnenwereld van een groot topklinisch ziekenhuis op het gebied van onderzoek en innovatie.

In september van het afgelopen jaar was er voor het eerst in 5 jaar weer een open dag van het ziekenhuis. Samen met de Academie (verantwoordelijk voor het opleiden van professionals) en Research & Development (verantwoordelijk voor beleid en uitvoering in onderzoeks- en innovatieondersteuning) hebben we ons daar gepresenteerd. Een samenwerking die is ontstaan om vanuit de inhoud onze onderzoeken en innovaties een beter podium te geven. Samen met de hulp van enkele artsen hebben we op de open dag vele bezoekers kunnen vertellen over onze wereld en de laatste ontwikkelingen hierin.

In 2018 heeft het onderzoeksfonds ook een grote bijdrage geleverd aan de nieuwste operatierobot in ons ziekenhuis, de DaVinci Xi. Opereren met een robot biedt veel voordelen. Chirurgen kunnen nauwkeuriger werken en patiënten ervaren minder pijn. Patiënten herstellen daardoor sneller en kunnen eerder naar huis. De nieuwe robot is uitermate geschikt voor hoog complexe oncologische robotoperaties, zoals operaties bij alvleesklier-, lever- en darmkanker. Door te investeren in de nieuwste robot-technologie hoopt het  ziekenhuis ook nieuwe medewerkers aan te trekken in deze tijden van personeelsschaarste. Werken met robotchirurgie is zeer geliefd onder OK-assistenten en biedt diverse ergonomische voordelen voor medisch specialisten en OK-assistenten. Voor toekomstige chirurgen is een opleiding in de robotchirurgie bovendien onmisbaar.

Ook in 2019 gaat het onderzoeksfonds verder om 'Samen zorgen voor kwaliteit van leven' verdere invulling te geven op het gebied van onderzoek en innovatie. Dankzij uw steun is het voor ons mogelijk geweest ook in 2018 onderzoeken te steunen die bijdragen aan een gezondere toekomst. Dank!

Vriend van het Onderzoeksfonds

“Ik ben kort na mijn hartoperatie in mei 2015 Vriend van het St. Antonius Onderzoeksfonds geworden. Met de terugtredende overheid is het belangrijk om wetenschappelijk onderzoek te blijven doen omdat de resultaten hiervan zorgen voor vooruitgang binnen de zorg. En eigenlijk geniet ik nog volop van het leven dankzij het St. Antonius Ziekenhuis en draag ik ze letterlijk een warm hart toe.

Tijdens deze operatie kreeg ik namelijk een nieuwe hartklep. Juist doordat ik hier was, heb ik een ernstige bijkomende complicatie overleefd. Anders was ik er nu niet meer geweest. Dat was best heftig, maar is prima opgepakt. Ik durf echt te beweren dat als ik in een ander perifeer ziekenhuis had gelegen, hier vermoedelijk niet had gezeten.

Arnold van Kouterik

 

Bij mij was er geen sprake van een acute opname maar wel sprake van een progressieve vernauwing van de hartklep, die de goede doorstroming van de aorta steeds verder belemmerde. Dan ben je op een gegeven moment gewoon aan de beurt, daar kom je niet onderuit. Ik heb heel bewust voor het St. Antonius Ziekenhuis gekozen omdat ik wist dat zij erg veel ervaring met hartoperaties hebben en dit echt hun expertise is.

Achteraf gezien bleek tijdens een keuring al dat er sprake was van een vernauwing en vanaf die tijd ben ik regelmatig onder controle gebleven. Nog verder terug redenerend ben ik op mijn 18de ooit aan mijn kaak geopereerd en vermoed ik dat er een bacterie via mijn bloed op mijn hartklep is terechtgekomen. Maar goed, zeker weten doe je dat natuurlijk nooit.

Het is voor mij niet vanzelfsprekend om ieder jaar de Vriendendagen te bezoeken, ik kijk vooraf wel naar de onderwerpen van de presentaties en of ze me aanspreken. Ik zag in de uitnodiging een onderzoek dat te maken heeft met de kwaliteit van leven bij oudere hartchirurgische patiënten en dat trok mijn aandacht. Vandaar dat ik hier nu ben.

Ik ben in de luxe positie dat ik de helft van het jaar met mijn vrouw in op een heerlijk plekje op Terschelling woon en als ik daar ben kom ik niet helemaal hiernaar toe. Maar zeker als ik daar ben, zorg ik goed voor mijn hart, want stress op Terschelling is totaal afwezig. Daarnaast beweeg ik veel, dus tegen de tijd dat ik aan een nieuwe hartklep toe ben, probeer ik zo fit mogelijk te zijn. Want we hebben vier prachtige kleinkinderen, waar we nog heel lang van hopen te genieten!’’

Steun voor onderzoek

In 2018 hebben we 12  onderzoeken vanuit het St. Antonius ziekenhuis met een mooi geldbedrag kunnen steunen. Hiermee investeren we direct in de kwaliteit van leven van onze patiënten en hopen deze door onderzoek te verbeteren. In totaal hebben we bijna € 700.000,- mogen toekennen, dat volledig door onze Vrienden is mogelijk gemaakt.

Van elke €1 die het Onderzoeksfonds in 2018 heeft ontvangen is €0,88 besteed aan onze doelstellingen. Mede door een aantal grote giften hebben we het afgelopen jaar de kosten kunnen behouden op 11,6% van de totale inkomsten. De voorgaande jaren waren de kosten 20-25% van de totale inkomsten. Wilt u meer weten over onze financiële cijfers, kijkt u gerust in onze jaarrekening.

Bent u benieuwd welke onderzoeken financieel gesteund worden met uw donatie? Kijkt u dan op onze website naar de onderzoeken die wij sinds 2016 steunen. Meld u aan voor een van onze bijeenkomsten op www.onderzoeksfonds.nl/evenementen en krijg de onderzoeken gepresenteerd in zo begrijpelijk mogelijke taal. Heeft u voor die tijd vragen, belt u gerust met het onderzoeksfonds.

 

Bekijk de jaaropgave van 2018