Topmenu

15 jaar Biobank is een goudmijn voor onderzoek

15 jaar biobank: Onderweg naar betere zorg

Op 21 februari j.l. heeft er in Hotel Vianen een informatiebijeenkomst plaatsgevonden over biobank onderzoek van het ILD Expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis, te Nieuwegein. Deze bijeenkomst was georganiseerd voor deelnemende patiënten, ter ere van het 15 jarige bestaan van de biobank. Er was grote belangstelling en de zaal zat dan ook vol met ruim 400 patiënten en geïnteresseerden. In een gezellige informele sfeer werden presentaties gegeven waarbij de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek, het belang van de biobank en de resultaten van 15 jaar biobank-onderzoek centraal stonden. Tevens werden de lopende onderzoeken gepresenteerd.

 

Marian Quanjel (longarts) opende de middag en er volgde een gesprek van prof. dr. Jan Grutters met mevrouw van Meijeren (voorzitter stichting LAM), over het belang van onze biobank voor zeer zeldzame aandoeningen.

De biobank ILD biedt een uitkomst voor onderzoek naar zeldzame ziekten! “De biobank ILD is een goudmijn voor ILD onderzoek” . Aldus prof. dr. Jan Grutters, longarts en tevens hoofd van het ILD Experticecentrum.

Er werd uitgelegd wat de biobank studie inhoudt, wat er in deze tijd verzameld is en hoe er onderzoek wordt gedaan met deze gegevens. “De Biobank ILD verzamelt over een lange periode diverse patiëntmaterialen, data uit het patiëntendossier en vragenlijsten van patiënten.

Inmiddels zijn er al van meer dan 7000 patiënten materiaal en gegevens verzameld en dit aantal groeit met zo’n 800 per jaar”. Aldus Drs. Annelies Wind biobank coördinator.

Dr. Van Moorsel (moleculair bioloog, hoofd ILD onderzoek) presenteerde een aantal voorbeelden van belangrijke resultaten 15 jaar onderzoek. Ze deed dit in begrijpelijke taal en dat werd zeer gewaardeerd door de patiënten en familieleden: “De informatie over moeilijke materie was zeer goed en duidelijk uitgelegd, ook voor niet medici goed te volgen”.

Michiel van de Riet vertelde kort over de mogelijkheid van het steunen van het onderzoek middels het Antonius onderzoeksfonds en Prof. Jan Grutters vertelde over de toekomst van onderzoek in het ILD Expertisecentrum. Tot slot was er een forum waar vragen van patiënten werden beantwoord.

Na de presentaties werd, tijdens de borrel, door 11 onderzoekers lopende studies gepresenteerd. Hiervoor hadden ze speciaal voor deze middag een poster gemaakt met hun onderzoek in begrijpelijk taal. Tevens waren er patiëntenverenigingen en het Antonius onderzoeksfonds aanwezig voor vragen en informatiefolders.

Al met al een leerzame gezellige middag. Uit de evaluatie bleek dat deze middag gemiddeld een 8,8 scoorde!

Het onderzoeksteam van het Antonius ILD Expertisecentrum wilt u nogmaals hartelijk bedankten voor uw bijdrage aan het biobank onderzoek! Met deze goudmijn aan gegevens en materialen kunnen we nog jaren door met het onderzoek!