Topmenu

Corona onderzoek vanuit Expertisecentrum ILD

Het Expertisecentrum ILD (interstitiële longziekten) in Nieuwegein is gestart met onderzoek naar het Corona virus (COVID). Het onderzoeksteam van het ILD doen al jaren grootschalig onderzoek naar zeldzame longziekten. Een ernstige longontsteking met COVID geeft ook een interstitieel longbeeld. Hierdoor passen de COVID patiënten ook in deze onderzoeken.

Er wordt onderzocht waarom de opgenomen COVID patiënten zo ziek zijn geworden en hoe het beloop van de ziekte is. Tevens geeft COVID vergelijkbare longschade als andere fibrotische longziekten waar veelal de oorzaak onbekend is. Door COVID onderzoek kunnen we ook veel leren van de onderliggende ziekteprocessen. Alle COVID-verdachte patiënten die opgenomen zijn in het St. Antonius ziekenhuis, worden benaderd hieraan deel te nemen.

Vanwege de zeldzaamheid en de ernstige prognose van ILD, is het belangrijk om zoveel mogelijk biologische (rest)materialen langdurig te verzamelen ten behoeve van betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek. Daarom zijn wij vanaf 2005 gestart met het verzamelen van lichaamsmaterialen en data van deze zeldzame ziekten. Deze materialen zijn tientallen jaren later nog te gebruiken, waardoor ook na overlijden de materialen nog gebruikt kunnen worden voor onderzoek.