Topmenu

Angst voor terugkeer van kanker

Onderzoeker(s)

K. van der Meulen
Prof. dr. B. Weusten

Categorieën

Andere onderzoeken, Gastro-intestinale chirurgie, Kankeronderzoek, Verpleegkundige onderzoek

Ontvangen bijdrage

€ 21.467

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Psychosociale zorg is een belangrijk onderdeel van het zorgproces voor patiënten met kanker waar de laatste jaren  steeds meer aandacht voor is. Maar hoe is de psychosociale zorg geregeld voor patiënten met een voorstadium of vroege vorm van kanker? Ervaren patiënten met een vroege vorm of een voorstadium van kanker ook psychosociale problemen?

Focus van het onderzoek

Dit onderzoek richt zich op angst voor terugkeer van kanker bij patiënten met een Barrett slokdarm die behandeld zijn door de maag-darm-leverarts tijdens een kijkonderzoek van de slokdarm vanwege onrustige cellen (voorstadium van slokdarmkanker) of een vroege vorm van slokdarmkanker.

Barrett-slokdarm

Een Barrett-slokdarm is een aandoening van het onderste deel van de slokdarm en ontstaat door het terugstromen van maagzuur in de slokdarm. Naar schatting heeft ongeveer 3-5% van de volwassenen in Nederland een Barrett-slokdarm. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Patiënten met een Barrett-slokdarm hebben een licht verhoogde kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Een behandeling door de maag-darm-leverarts vindt plaats tijdens een kijkonderzoek van de slokdarm en wordt een endoscopische behandeling genoemd. De behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een endoscoop (een slang met een cameraatje aan het uiteinde) en kan bij patiënten met een voorstadium of vroege vorm van slokdarmkanker een operatie voorkomen, zodat de patiënt de slokdarm kan behouden.  

Het St. Antonius ziekenhuis voert wetenschappelijk onderzoek uit om de endoscopische  behandelingen voor Barrett-slokdarm patiënten nog beter en effectiever te maken en werkt hiervoor samen met andere ziekenhuizen in Nederland en Europa. Echter, er is nog weinig bekend over de psychosociale impact van ’een endoscopische behandeling, terwijl psychosociale zorg volgens de Inspectie voor de Gezondheidzorg wel onderdeel moet zijn van het gehele zorgproces.

Wat gaan we doen?

Vanaf januari 2018 gaan we 500 patiënten benaderen, die tussen 2012 en 2016 een endoscopische behandeling van de slokdarm hebben gehad in verschillende ziekenhuizen in Nederland. Wij vragen deze patiënten om eenmalig de Cancer Worry Scale in te vullen (een vragenlijst naar angst voor terugkeer van kanker).

Wij hopen zo inzicht te krijgen in de grootte van het probleem van angst voor terugkeer van kanker. Daarbij zou het beter inzicht kunnen geven op welk moment angst voor terugkeer van kanker het meest prominent aanwezig is. Dit zou inzicht kunnen geven bij wie, en op welk moment we psychosociale ondersteuning zouden moeten aanbieden om het zorgproces op psychosociaal vlak te optimaliseren.

 

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in juni 2018. Presentatie Vriendendagen 2018

Ontvangen bijdrage

€ 21.467

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee