Topmenu

PACK-trial

Onderzoeker(s)

drs. Kai Zheng
dr. Jur ten Berg
dr. B. Mahmoodi

Categorieën

Hart- en vaatziekten, Klinische Chemie

Ontvangen bijdrage

€ 54.666

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Achtergrond

Boezemfibrilleren is een vaak voorkomende ziekte in Nederland. Niet alleen is het een vervelende ziekte, maar kan het ook een gevaarlijke complicatie geven namelijk beroerte. Hiervoor krijgen patiënten vaak lange tijd een bloedverdunner voorgeschreven. Nu zijn de zogenoemde vitamine K antagonisten vaak voorgeschreven in het verleden. Hierbij geldt dat je als patiënt vaak bloed dient te prikken bij de thrombose dienst. De laatste jaren zijn er nieuwe bloedverdunners in de markt gekomen, de zogenoemde NOACs. Deze middelen zijn nu eerste keus bij patiënten met boezemfibrilleren door het eenvoudige gebruik(niet meer op controle bij de thrombose dienst) en het veiliger en net zo effectief zijn als de vitamine K antagonist.

Onderzoek

Nu valt het op dat bij 1 van de 4 NOACs, dabigatran bij 1 van de grote studies(RE-LY studie) iets meer hartaanvallen lijkt voor te komen in een bepaalde groep van patiënten. Kleine studies laten zien dat dit mogelijk komt als gevolg van verschil in werkingsmechanisme tussen dabigatran en de andere 3 middelen. Met de PACK trail willen we meer inzicht krijgen in het werkingsmechanisme van dabigatran door de verschillende NOACs en Vitamine K antagonist te vergelijken. Patiënten krijgen dan een aantal weken telkens een andere middel tegen atriumfibrilleren(Dabigatran, apixaban en Vitamine K antagonist) en telkens wordt er wat bloed afgenomen. Er worden verschillende testen in het lab gedaan die werking van de verschillende middelen kunnen ontrafelen. Hierdoor kunnen we uiteindelijk een betere advies geven over het gebruik van een bepaalde bloedverdunner voor een bepaalde patiënt in onze spreekuur. Dit leidt dan tot betere en efficiëntere gebruik van medicatie voor de patiënt.

Platelet reactivity in patients with Atrial Fibrillation and Coronary Artery Disease under Dabigatran, Apixaban and VKA(PACK-trial)

 

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in april 2019. Presentatie Vriendendagen 2019

 

Ontvangen bijdrage

€ 54.666

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Gerelateerd nieuws

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee