Topmenu

Onderzoek naar de beste behandeling van een hartritmestoornis met stollingsremmers

Onderzoeker(s)

drs. A.J.W.M. de Veer
dr. J.M. ten Berg
drs. N. Bennaghmouch
dr. B.K. Mahmoodi

Categorieën

Hart- en vaatziekten

Ontvangen bijdrage

€ 11.533

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Atriumfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Patiënten die hier last van hebben, lopen meer risico op een herseninfarct. Dit komt doordat bloedpropjes de bloedvaten af kunnen sluiten. Om een herseninfarct te voorkomen, gebruiken we standaard stollingsremmers. Die zorgen dat het bloed niet samenklontert. Het probleem is dat deze medicijnen gevaarlijk kunnen zijn voor patiënten die tegelijkertijd plaatjesremmers krijgen. Wij willen daarom graag onderzoeken wat de beste behandeling is tegen hartritmestoornis. Stollingsremmers voorkomen dat bloed samenklontert. Er ontstaan daardoor minder makkelijk bloedpropjes en de kans op een herseninfarct neemt af. De nieuwste stollingsremmers noemen we NOAC’s. Bekende oudere stollingsremmers zijn Acenocoumarol en Fenprocoumon. Onder de nieuwe NOAC’s vallen onder andere edoxaban, apixaban, dabigatran en rivaroxaban.

Wanneer krijgen patiënten stollingsremmers en plaatjesremmers tegelijk

Een kwart van de mensen met atriumfibrilleren heeft ook een dotterbehandeling nodig. Dit komt doordat zij verstopte aders hebben of een hartinfarct krijgen. Na de dotterbehandeling moeten zij speciale medicijnen gebruiken om de kans op complicaties te verkleinen. Die medicijnen heten plaatjesremmers. Het probleem is dat plaatjesremmers samen met stollingsremmers bloedingen kunnen veroorzaken. We weten nog niet hoe we dit het beste kunnen voorkomen. Voorbeelden van veelvoorkomende plaatjesremmers zijn aspirine, cIopidogreI en ticagreIor.

Ligt de oplossing bij NOAC’s

De nieuwe NOAC’s lijken de oplossing. Uit onderzoek blijkt dat ze net zo goed werken als de oudere stollingsremmers. Daarnaast zijn ze veiliger, want het aantal hersenbloedingen is met deze medicijnen gedaald. De verbeterde veiligheid zorgt er ook voor dat we patiënten niet meer de hele tijd in de gaten hoeven te houden. Dit is voordelig voor zowel het ziekenhuis als de patiënt. Wij willen onderzoeken of deze voordelen blijven als we de medicijnen tegelijk met plaatjesremmers voorschrijven.

Voor dit onderzoek werken we met verschillende landen samen. Het wordt uitgevoerd door de hoofdonderzoekers van de NOAC-studies, professoren van de London School of Economics en University of Birmingham en het St. Antonius Ziekenhuis.

Hoe onderzoeken we de beste behandeling van een hartritmestoornis

We vergelijken resultaten uit verschillende onderzoeken. We kijken daarbij of de nieuwe NOAC’s veiliger en beter zijn dan de oude medicijnen. Het doel is om goed te meten of de extra kosten van deze nieuwe medicijnen in verhouding staan met de betere kwaliteit van leven van de patiënten.

Resultaten

Wij hebben een overzichtsartikel geschreven en een meta-analyse uitgevoerd. Een meta-analyse is een onderzoek waarbij de resultaten van de belangrijkste eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen en er dan nieuwe berekeningen worden gemaakt. Hierdoor kun je in een grotere groep studie patiënten bewijzen dat een bepaalde behandeling beter is dan een andere. Om dit te kunnen  uitvoeren hebben we samengewerkt met andere ziekenhuizen en onderzoekscentra. We hebben gekeken naar de veiligheid en effectief van de NOAC’s versus VKA’s bij patiënten met atriumfibrilleren die ook aspirine gebruikten. Ons onderzoek is gepubliceerd in ‘Circulation’, een toonaangevend vaktijdschrift binnen de Cardiologie.

De belangrijkste resultaten van ons Onderzoek zijn dat de NOAC’s (Nieuwe antistollingsmiddelen) ten opzichte van VKA’s (traditionele antistollingsmiddelen):

  1. Effectiever zijn in het voorkomen van beroertes en overlijden door een cardiovasculaire oorzaak;
  2. Evenveel bloedingen veroorzaken;
  3. Minder hersenbloedingen veroorzaken.

Onze studie verstrekt hiermee aanvullend bewijs dat NOAC’s in combinatie met plaatjes remmende medicijnen bij patiënten met atriumfibrilleren en kransslagaderlijden veilig en effectief zijn.

Ontvangen bijdrage

€ 11.533

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee