Topmenu

Blaaskanker onderzoek

Onderzoeker(s)

drs. D.J. Reesink
dr. H.H.E. van Melick
dr. E.M.W. van de Garde
dr. B. Peters
dr. P.B. van der Nat
dr. M. Los

Categorieën

Kankeronderzoek, Prostaat/Blaas

Ontvangen bijdrage

€ 26.781

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Elk jaar krijgen 6600 patiënten in Nederland de diagnose blaaskanker. In 70-80% van de gevallen is de tumor in de blaas oppervlakkig. Met het plaatselijk weghalen van de tumor, het spoelen van de blaas met medicijnen en herhaaldelijk controleren van de blaas, kan de ziekte goed onder controle gehouden worden. In 20-30% van de gevallen is de kanker echter doorgegroeid naar diepere lagen van de blaas. Dit wordt spierinvasief blaaskanker genoemd. De blaaskanker is nu niet meer goed onder controle te houden. De kans dat er uitzaaiingen gaan ontstaan is heel groot.

Situatie schets

Bij patiënten zonder uitzaaiingen moet dan de volledige blaas worden verwijderd. Uit onderzoek blijkt dat deze patiënten een kleinere kans hebben op terugkeren van de blaaskanker na de operatie,  wanneer zij vooraf aan de operatie chemotherapie ondergaan. Patiënten die al wel uitzaaiingen blijken te hebben, kunnen helaas niet altijd meer geopereerd worden. Onderzoek laat zien dat deze patiënten een langere levensverwachting hebben als zij behandeld worden met chemotherapie. Chemotherapie wordt dus op twee momenten gebruikt bij de behandeling van (spierinvasief) blaaskanker. Chemotherapie kan helaas ook voor een hoop bijwerkingen zorgen bij de patiënt en een verminderde kwaliteit van leven veroorzaken. Zoals gezegd, onderzoeken laten wel zien dat patiënten met chemotherapie langer leven. Echter hadden de proefpersonen in deze onderzoeken, ondanks hun blaaskanker, vaak een goede algemene conditie. Maar 2/3 van de patiënten met dit stadium blaaskanker, die bij de uroloog in de spreekkamer zit, heeft niet zo’n goede algemene conditie. Het is daarom dus nog onduidelijk hoe goed deze patiënten reageren op chemotherapie. De vraag is hoeveel profijt zij hebben van de chemotherapie.

Wat gaan we doen?

Het St. Antonius ziekenhuis heeft jarenlange ervaring met het behandelen van patiënten met spierinvasief blaaskanker. Sinds 2008 houden we alle chemotherapie die aan patiënten gegeven wordt heel nauwkeurig bij. Met dit onderzoek willen we terugkijken om te zien hoeveel patiënten chemotherapie hebben gehad. We bekijken dan of deze groep patiënten ook echt voordeel heeft van chemotherapie behandeling. Op deze manier leren we welke groep patiënten in het St. Antonius er wel baat bij hebben, maar ook hoeveel baat. Zo kan in de toekomst de patiënt samen met de uroloog beter de beslissing maken of een behandeling met chemotherapie nut heeft.

 

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in juni 2018. Presentatie Vriendendagen 2018

Ontvangen bijdrage

€ 26.781

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee