Topmenu

De werkzaamheid van Botulinetoxine A (Botox ®) bij patiënten met chronische bekkenpijn en een overactieve bekkenbodem.

Onderzoeker(s)

dr. Wenche Klerkx
drs. M.A. Spruijt

Categorieën

Andere onderzoeken, Gynaecologie

Ontvangen bijdrage

€ 64.761

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Doel

Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken hoe veilig en werkzaam Botulinetoxine A (BTA) is voor de behandeling van chronische bekkenpijn bij vrouwen met een overactieve bekkenbodem. De eerste keuze van behandeling is bekkenfysiotherapie. Als deze behandeling faalt, kan een injectie met BTA in de bekkenbodemspier een effectieve behandeling zijn als aanvulling op bekkenfysiotherapie.

Waarom BTA?

BTA geeft een gedeeltelijke en omkeerbare verlamming van de spier waardoor je bekkenbodemspier beter kunt (leren) te gebruiken. Eerdere kleinere en minder betrouwbare studies laten zien dat de pijnklacht na injectie van BTA bij ongeveer 70% van de deelnemers kan verminderen, tegenover 6% die een (tijdelijke) bijwerking ervaart. De werking van BTA vergelijken we met de werking van een placebo. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’. De helft van de proefpersonen krijgt BTA, de andere helft het ‘nepmiddel’. Loting bepaalt welke behandeling de proefpersoon als 1e krijgt. Na 26 weken volgt een 2e vaginale injectie met het andere middel (indien eerst het nepmiddel gegeven is, is de tweede injectie BTA en andersom).

Proefpersonen zullen na de injectie nog minstens 4 keer (4, 8, 12 en 26 weken na de injectie) naar de bekkenfysiotherapeut gaan voor re-educatie van de bekkenbodem. Belangrijke eindpunten van de studie is vermindering van pijn en verbetering van kwaliteit van leven, gemeten met vragenlijsten. Daarnaast wordt de spierfunctie gemeten door de bekkenfysiotherapeut. In totaal duurt het onderzoek voor proefpersonen 1 jaar.

Samenwerking

Het is een onderzoeker geïnitieerd onderzoek in 4 ziekenhuizen, te weten het Radboud UMC in Nijmegen, het Isala ziekenhuis in Zwolle, het Amphia ziekenhuis in Breda en het (coördinerend centrum) St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in april 2019. Presentatie Vriendendagen 2019

 

Ontvangen bijdrage

€ 64.761

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee