Topmenu

Nieuwe innovatieve behandeltherapie darmkanker

Onderzoeker(s)

drs. E.C.E. Wassenaar
dr. D. Boerma
dr. R. Wiezer

Categorieën

Darmen, Kankeronderzoek

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Uitzaaiingen van darmkanker worden behandeld met chirurgie en/of chemotherapie. De behandeling is afhankelijk van de locatie van de uitzaaiing. Eén van de locaties waarnaar darmkanker kan uitzaaien is het buikvlies. In de minderheid van de gevallen kunnen deze uitzaaiingen geopereerd worden, in andere woorden komen deze patiënten in een palliatief behandeltraject. Dit behandeltraject bestaat uit het toedienen van chemotherapie of symptoombestrijding. Uit onderzoek blijkt dat chemotherapie weinig effectief is tegen deze buikvliesuitzaaiingen. Er is dus plaats voor een nieuwe therapie bij deze patiënten.

Wat is PIPAC?

De PIPAC therapie (Pressurized Intra-Peritoneal Aerosol Chemotherapy) is een nieuwe techniek die vooralsnog alleen in het buitenland wordt toegepast. De techniek bestaat uit het toedienen van chemotherapie tijdens een kijkoperatie in de buik. De chemo wordt met hoge druk in de buikholte gespoten waardoor deze goed kan doordringen in de uitzaaiingen. De behandeling zal bestaan uit het periodiek (om de 6 weken) toedienen van chemotherapie op deze manier. Afhankelijk van hoe het met de patiënt gaat en of hij/zij geen andere uitzaaiingen ontwikkelt gaan we door met deze behandeling.

Samenwerking

Samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven introduceert het St. Antonius Ziekenhuis deze techniek in Nederland. Met de bijdrage van het Antonius Onderzoeksfonds willen wij onderzoeken of de behandeling veilig toegepast kan worden. Daarnaast onderzoeken we of de techniek daadwerkelijk zulke goede resultaten geeft zoals in het buitenland wordt gezien.

 

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in juni 2018. Presentatie Vriendendagen 2018

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee