Topmenu

Is een dotterbehandeling altijd nodig? Wij onderzoeken het

Onderzoeker(s)

ir. S.G.H. Heinen
dr. J.P.P.M. de Vries

Categorieën

Hart- en vaatziekten

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Een dotterbehandeling is nodig als bloedvaten erg verstopt zijn. Met een speciale scan kijken we of de operatie nodig is, maar deze test is vaak niet nauwkeurig. Het St. Antonius Onderzoeksfonds wil onderzoeken of wij onnodige dotterbehandelingen kunnen voorkomen. We maken hiervoor gebruik van een speciaal computerprogramma.

Waarom is een computerprogramma beter

Om te bepalen of een dotterbehandeling nodig is, moet je kijken hoe erg de aderen verstopt zijn. Normaal gesproken kijkt een arts met het blote oog naar een scan van de aderen. Het is heel moeilijk om in te schatten hoe erg de situatie is. We weten dat verstopte aderen een drukverschil in het lichaam veroorzaken. Een computerprogramma kan heel precies berekenen wat dit drukverschil is. Zo weten we precies hoe verstopt de aderen zijn. Het computerprogramma maakt het ook mogelijk om patiënten met meerdere verstopte aders heel gericht te helpen. Zo hoeven niet alle aders gedotterd te worden.

Een computerberekening in plaats van een angiografie

Nu meten we alle gegevens die we nodig hebben met een angiografie tijdens de dotterbehandeling. Bij deze behandeling spuiten we een speciale vloeistof in de aderen van de patiënt, zodat deze beter zichtbaar zijn. Een angiografie is niet goed voor de gezondheid. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe oplossingen.

Hoe een computer de dotterbehandeling voorkomt

Het St. Antonius Ziekenhuis ontwierp samen met de TU Eindhoven een uniek computermodel. Dit kan per patiënt afgestemd worden op zijn situatie. We kunnen bijvoorbeeld invoeren hoeveel bloed er door het bloedvat van de patiënt stroomt. Als dit werkt, hoeven we geen angiografie meer uit te voeren. We kunnen hiermee hopelijk onnodige behandelingen voorkomen.

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee