Topmenu

Het risico op recidief borstkanker na directe autologe borstreconstructie middels DIEP

Onderzoeker(s)

drs. C. Bargon
dr. Laurien Waaijer
dr. Annemiek Doeksen
dr. E.H. Zonnevylle

Categorieën

Andere onderzoeken, Borst, Kankeronderzoek

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Borstkanker chirurgie heeft de afgelopen decennia al enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Zeventig jaar geleden was de standaardbehandeling bij borstkanker een borstamputatie met verwijdering van alle lymfeklieren, wat leidt tot een enorm mutilerend resultaat. Tegenwoordig zijn we zo ver dat er vaak borstsparend kan worden geopereerd.

DIEP

In de situatie dat er een borstamputatie verricht wordt, kunnen we een borst reconstrueren van eigen weefsel.  Deze procedure heet de DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Bij de DIEP-flapmethode worden huid- en vetweefsel van de buik gebruikt om de borst te reconstrueren na of tijdens een borstverwijderingsoperatie. Hierbij wordt huid inclusief buikvet als ‘vrije lap’, in de borstwond gehecht. De bloedvoorziening en huid uit de buik worden in zijn geheel verplaatst naar de borst. In het St. Antonius Ziekenhuis werken oncologisch en plastisch chirurgen samen en wordt deze reconstructie in dezelfde procedure verricht als de borstamputatie. Op dit gebied is het St. Antonius Ziekenhuis de grootste in Nederland.

Wat gaan we doen?

Met behulp van de bijdrage van het St. Antonius Onderzoeksfonds willen we kijken naar de invloed van directe reconstructie middels DIEP flap op de effectiviteit van borstkanker behandeling. Ook willen we kijken naar de resultaten op het gebied van cosmetiek en patiënttevredenheid. Deze resultaten zullen uiteindelijk leiden tot betere besluitvorming waarbij de arts samen met de patiënt kan beslissen welke behandeling het beste bij haar past.

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in april 2019. Presentatie Vriendendagen 2019

 

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee