Topmenu

Helpt kleuring van de slokdarm met azijnzuur om vroege vormen van slokdarmkanker op te sporen?

Onderzoeker(s)

Prof. dr. Bas Weusten
dr. L. Alvarez Herrero

Categorieën

Andere onderzoeken, Gastro-intestinale chirurgie, Kankeronderzoek

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Achtergrond

Zo’n 15% van de Westerse  bevolking heeft last van terugstromend maagzuur. Bij een klein deel van deze mensen veroorzaakt dit terugstromen van maaginhoud een beschadiging van de binnenbekleding van de slokdarm. Als deze “binnenvoering” blijvend verandert, en ook het celtype van deze binnenbekleding verandert dan spreken we van een Barrett-slokdarm. Een Barrett-slokdarm heeft een hogere kans op het ontwikkelen van slokdarmkanker. Daarom ondergaan alle mensen van wie bekend is dat ze een Barrett-slokdarm hebben om de paar jaar een endoscopie, een onderzoek met een slang met een lampje via de mond, waarmee het Barrett-slijmvlies dan geïnspecteerd kan worden. Het is bekend dat vroege vormen van slokdarmkanker, of voorstadia daarvan, moeilijk te zien zijn in het Barrett-slijmvlies, omdat de veranderingen die daarmee gepaard gaan heel subtiel kunnen zijn. Door de binnenkant van de slokdarm te spoelen met azijnzuur zouden deze subtiele veranderingen mogelijk beter zichtbaar worden: het gewone Barrett-slijmvlies krijgt na blootstelling aan azijnzuur tijdelijk een witte kleur, terwijl afwijkende gebieden een rode kleur krijgen (zie afbeeldingen). Deze kleuring met azijnzuur wordt momenteel niet op grote schaal uitgevoerd in Nederland.

Doel en belang van het onderzoek?

Met de studie die wij nu kunnen gaan uitvoeren willen we onderzoeken of het gebruik van azijnzuur tijdens de controle-endoscopieën bijdraagt aan het opsporen van vroege vormen van kanker of voorstadia daarvan bij patiënten met een Barrett-slokdarm. We hopen hiermee in staat te zijn om slokdarmkanker bij patiënten met een Barrett-slokdarm eerder op te sporen.  Het uiteindelijke doel is dan om bij hen een grote operatie, waarbij de gehele slokdarm verwijderd moet worden, te voorkomen.

Hoe gaan we dit onderzoeken?

Om te kunnen nagaan of azijnzuurkleuring echt bijdraagt moeten we dit in een groot aantal patiënten onderzoeken. Daarom gaan we een grote studie uitvoeren in 15 ziekenhuizen in Nederland. Alle Maag-Darm-Leverartsen in die ziekenhuizen worden getraind in het gebruik van die kleuring met azijnzuur, en in het beoordelen van de beelden die daarmee verkregen worden. We gaan in die 15 ziekenhuizen bekijken of er bij de endoscopieën van de slokdarm bij Barrett-patiënten meer vroege vormen of voorstadia van slokdarmkanker gevonden worden als de kleuring met azijnzuur wordt toegepast.

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee