Topmenu

Medicatie bij patiënten met (ernstig) overgewicht

Onderzoeker(s)

MSc. K. van Rhee
Prof. dr. C.A.J. Knibbe
dr. H.P.A. van Dongen
MSc. C. Smit
dr. B. Wiezer
dr. P.D. van der Linden
dr. R.J.M. Bruggeman

Categorieën

Andere onderzoeken, Klinische farmacie

Ontvangen bijdrage

€ 16.667

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Infectieziekten zijn een bedreiging voor de volksgezondheid. Meestal wordt een infectie met antibiotica behandeld. Hierbij is het erg belangrijk om patiënten zo snel mogelijk een juiste dosis van het juiste antibioticum te geven. Een probleem hierbij is dat van veel geneesmiddelen, waaronder antibiotica, niet is uitgezocht hoe ze bij patiënten met ernstig overgewicht op een goede manier gedoseerd moeten worden, terwijl we wel weten dat veel geneesmiddelen vaak op een andere manier worden opgenomen of afgebroken in het lichaam van mensen met overgewicht.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek willen we uitzoeken welke dosering ciprofloxacine, een veelgebruikt antibioticum bij bijvoorbeeld luchtweginfecties of urineweginfecties, het meest geschikt is om een infectie bij patiënten met ernstig overgewicht veilig maar ook met voldoende effect te behandelen.

Samenwerking

Het onderzoek vindt plaats in het St. Antonius ziekenhuis vanuit een samenwerking van de afdelingen anesthesiologie, chirurgie en de ziekenhuisapotheek. Jaarlijks ondergaan in ons ziekenhuis ongeveer 800 patiënten een maagverkleining of maagomleiding. Binnen deze groep worden een aantal patiënten gevraagd om mee te doen. Tijdens dit onderzoek krijgen deelnemers eenmalig ciprofloxacine als tablet of infuus, waarna een aantal keren bloed wordt afgenomen. In deze bloedmonsters bepalen we de concentratie van ciprofloxacine, waarmee we uiteindelijk de beste dosering voor mensen met (ernstig) overgewicht kunnen uitrekenen.

 

De vragen die in dit onderzoek centraal staan zijn dus: Wat zijn de verschillen tussen de manier waarop ciprofloxacine wordt afgebroken en zich verdeelt over het lichaam van iemand met en zonder overgewicht? En op welke manier moeten we de dosering van ciprofloxacine aanpassen bij deze patiënten?

 

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in juni 2018. Presentatie Vriendendagen 2018

Ontvangen bijdrage

€ 16.667

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee