Topmenu

Pancreasfistels bij Pancreatitis

Onderzoeker(s)

dr. H. van Santvoort
dr. S. van Dijk
dr. R. Verdonk

Categorieën

Andere onderzoeken, Pancreas

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

De alvleesklier (pancreas) is het orgaan dat onder andere verantwoordelijk is de vertering van voedsel, door de productie van de spijsverteringssappen, en voor het reguleren van bloedsuiker-gehalte, door de productie van o.a. insuline.

Alvleesklierontsteking

Acute alvleesklierontsteking (pancreatitis) is een van de meest voorkomende indicaties voor acute ziekenhuisopnames in Nederland. Bij de meerderheid van de circa 3800 patiënten die jaarlijks wordt opgenomen verloopt de ziekte mild en ongecompliceerd. Zij kunnen vaak na enkele dagen worden ontslagen uit het ziekenhuis. Echter, in ongeveer 20-30% van de patiënten is de ontsteking van de alvleesklier zo hevig dat een deel van de alvleesklier en het omliggende weefsel afsterft. Dit wordt ‘necrotiserende pancreatitis’ genoemd. Dit kan een levensbedreigende ziekte zijn, waarbij patiënten vaak zeer lang in het ziekenhuis liggen opgenomen. In het ergste geval treedt er een infectie op van de necrose. Dan zijn vervolgens invasieve ingrepen nodig, vaak door verschillende specialisten uitgevoerd: de chirurg, radioloog en/of Maag, Darm, Lever-arts.   Een belangrijke complicatie van geïnfecteerde necrose en de interventies daarvoor is het ontstaan van zogenaamde pancreasfistels: doordat een deel van de alvleesklier is afgestorven, lekken de verteringssappen nu niet meer richting de darm, maar richting andere organen of de huid. Zo’n fistel kan zeer lang aanwezig zijn, tot meerdere jaren, waarbij de patiënt al die tijd drains (slangetjes/buisjes) nodig heeft om deze verteringssappen af te laten vloeien. Dit leidt tot een groot verlies aan kwaliteit van leven.

Probleem

Doordat door de necrose de afvoergangen van de alvleesklier ook zijn afgestorven, lopen de verteringssappen niet meer in de juiste richting (fig. 1). Vele behandelingen zijn toegespitst op de onderbreking van deze pancreas-afvoergangen: zogenaamde duct disruptie of duct disconnectie. Echter, een pancreasfistel is een complciatie waar men niet standaard naar op zoek gaat; specialisten ontdekken de pancreasfistel pas vaak na weken of maanden. Er is namelijk nog geen standaard protocol voor het diagnosticeren van pancreasfistels bij acute pancreatitis.

 

Op dit moment worden er verschillende behandelingen toegepast, echter van geen van deze methoden is de werking duidelijk aangetoond, laat staan dat is aangetoond wat de beste behandeling zou zijn. De behandelingen zijn zeer divers, variërend van langdurig afwachten tot zeer invasieve operaties zoals het verwijderen van het ‘lekkende’ deel van de alvleesklier. Patiënten worden nu behandeld naar de voorkeuren van de behandelend specialist. Er is namelijk ook nog geen standaard protocol voor de behandeling van pancreasfistels bij acute pancreatitis.

 

Doel van het onderzoek

Doel van de studie is om de diagnostiek en behandeling van pancreasfistels te verbeteren.

In het St. Antoniusziekenhuis is de Pancreatitis Werkgroep Nederland (PWN) gevestigd (fig. 2), een toonaangevend samenwerkingsverband in onderzoek naar pancreatitis wereldwijd. Door de aanwezigheid van deze studiegroep in het Antoniusziekenhuis zijn er zeer veel gegevens beschikbaar uit alle eerdere landelijke studies, en is er een landelijk functionerend netwerk om ook nieuwe behandelmethode te onderzoeken. De studie zal uit 4 fasen bestaan: (1) inventarisatie van de huidige wetenschappelijke literatuur, (2) een analyse van bestaande gegevens van 2000 patiënten met acute pancreatitis binnen de PWN; (3) een evaluatie van impact van diagnostiek en behandeling van pancreasfistels in een landelijke studie in alle PWN-ziekenhuizen; (4) De implementatie van een nieuw  ‘best-practice protocol’, voortkomend uit de eerste drie stappen, in een gerandomiseerde studie.

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in juni 2018. Presentatie Vriendendagen 2018

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee