Topmenu

PASPoRT-trial

Onderzoeker(s)

dr. Roderick van den Bergh
dr. Harm van Melick
drs. Ludwike van Kalmthout
dr. Jules Lavalaye
dr. Peter Kaldeway

Categorieën

Kankeronderzoek, Prostaat/Blaas

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis

Achtergrond

Aan de ziekte prostaatkanker overlijden in Nederland helaas bijna 3.000 mannen per jaar. Het aantal gevallen van de ziekte is echter nog vele malen hoger, bijna 12.000 mannen krijgen de diagnose. Een belangrijke reden waarom prostaatkanker zo vaak wordt gevonden is omdat de ziekte met de PSA bloedtest al in een vroeg stadium gevonden kan worden. Behandeling van prostaatkanker kan bestaan uit een operatie of bestraling. Maar al deze technieken hebben een kans op bijwerkingen, zoals erectieproblemen of plasklachten.

Active surveillance

Een deel van de prostaattumoren hoeft niet behandeld te worden, omdat ze klein zijn, heel langzaam groeien en zich weinig agressief gedragen. Het voordeel van een bestraling of operatie weegt bij deze groep niet op tegen de mogelijke bijwerkingen. Na een strikte selectie op de meest gunstige kenmerken van laag risico prostaatkanker, worden deze afwijkingen nauwlettend in de gaten gehouden. Wanneer er later toch verslechtering van de ziekte lijkt te zijn, wordt alsnog tijdig gekozen voor ingrijpen. Deze strategie wordt actief afwachtend beleid genoemd, of ‘active surveillance’.

Misclassificatie

Een probleem van active surveillance is dat de methoden om in te schatten hoe agressief de tumor is, niet 100% correct zijn. Zelfs na het nemen van meerdere biopten van de prostaat en het verrichten van een aanvullende MRI scan, blijven er toch nog gevallen waarbij het bij diagnose lijkt alsof ze niet agressief zijn, maar dat wel blijken te zijn. Een nog betere risico inschatting van de tumor is dus wenselijk.

PSMA PET CT scan

In het St Antonius Ziekenhuis is veel ervaring met een nieuwe scan, waarbij gebruik wordt gemaakt van een licht radio actieve stof, waarop afwijkingen van de prostaat zichtbaar zijn. Tot nu toe wordt deze scan vooral gebruikt om eventuele uitzaaiingen van agressieve prostaatkanker in lymfklieren of in de botten aan te tonen. Maar ook afwijkingen in de prostaat zelf lichten op. En er lijkt zelfs een relatie tussen PSMA activiteit (prostate specific membrane antigen) en agressiviteit van de tumor te zijn. Kan de PSMA scan worden gebruikt om ook een betere risico inschatting te maken bij active surveillance?

Onderzoek

In ons onderzoek gebruiken we voor het eerst de PSMA scan bij active surveillance kandidaten (‘PSMA in Active Surveillance for PRostate cancer Trial’). Bij ongeveer 160 patiënten zal een aanvullende scan worden gemaakt. Bij afwijkingen die eerder niet gezien waren op de MRI, worden aanvullende prostaatbiopten geadviseerd. Als het lukt een betere inschatting van het risico van de ziekte te maken, zal er nog meer weloverwogen een keuze gemaakt kunnen worden voor afwachtend beleid, en hiermee onnodige behandelingen kunnen worden voorkomen.

PASPoRT: PSMA PET/CT scan voor accuratere risicostratificatie van laag-risico prostaatcarcinoom in het kader van afwachtend beleid (‘active surveillance’).

Afbeelding: Dwarsdoorsnede van het bekken (witte botstructuren links en rechts), met 1 de prostaat, 2 de blaas, 3 de actieve PSMA lesie binnen de prostaat.

 

In de bijlage vind u de presentatie over het betreffende onderzoek van de Vriendendagen in april 2019. Presentatie Vriendendagen 2019

Ontvangen bijdrage

€ 80.000

Zorg dat wij dit soort onderzoeken mogelijk kunnen maken!

Doneer direct!

Uw donatie komt volledig ten goede aan onderzoek binnen het St. Antonius Ziekenhuis.

Anderen manieren om te doneren:

Bedrijven
Particulier

Samen maken we het verschil in de zorg.

Helpt u ook?

ik help graag mee